Ministrica Vesna Bedeković: Ovo je 7 konkretnih mjera koje od sutra provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Temeljem svih događanja posljednjih tjedana, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković sazvala je sastanak sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Međimurske i Koprivničko križevačke županije koje imaju romska naselja, te ravnateljima Centra za socijalnu skrb.

Sastanku su se iz Međimurske županije odazvali župan Matija Posavec, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić – Grlač i pročelnik UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Kristijan Srpak. Jedinice lokalne samouprave predstavljali su gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te načelnici općina Sveta Marija, Goričan, Podturen, Mala Subotica, Selnica, Kotoriba i Donji Vidovec, Đurđica Slamek, Mario Moharić, Perica Hajdarović, Valentino Škvorc, Ervin Vičević, Ljubomir Grgec i Josip Matulin, te zamjenik načelnika općine Nedelišće Željko Kacun kao i pročelnik u općini Pribislavec. U ime grada Preloga nazočila je Miljenka Radović, a u ime grada Čakovca Slobodan Veinović i Lana Remar.

Nakon gotovo trosatnog sastanka na kojem su još jednom istaknuti svi problemi i izazovi u suživotu većinskog i manjinskog stanovništva te analizirani statistički podaci Policijskih uprava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centara za socijalnu skrb doneseni su zaključci koji će se primjenjivati već od sutra:

  1. Preispitivanje i kontrola redovitog pohađanja obaveznih predškolskih programa i osnovne škole, kao i utvrđivanje odgovornosti roditelja.
  2. Preispitivanje trošenja sredstava zajamčene minimalne naknade, a ukoliko nadležni Centar za socijalnu skrb u suradnji sa Policijskom upravom utvrdi da se naknada nenamjenski troši, uvest će se isplata u naravi sukladno članku 34. Zakona o socijalnoj skrbi.
  3. Obavezno provođenje rada za opće dobro za sve korisnike zajamčene minimalne naknade.
  4. Kadrovsko jačanje centara za socijalnu skrb.
  5. Jačanje prostornih kapaciteta osnivanjem novog Centra za socijalnu skrb u Prelogu, osiguravanjem prostora za Obiteljski centar u Čakovcu i dislociranu jedinicu centra za pružanje usluga u zajednici.
  6. Integrirani model zaštite djece i obitelji u riziku s naglaskom na preventivne mjere suradnjom sustava zdravstva, odgoja i obrazovanja i socijalne skrbi.
  7. Nastavit će se međuresorna suradnja s naglaskom na cjelovite mjere preveniranja i sankcioniranja.

Ministrica Bedeković: „Radno sposobna osoba ne može i ne smije biti korisnik socijalne pomoći!“

U detaljnijem obrazloženju donesenih zaključaka, ministrica Vesna Bedeković istaknula je spremnost za rješavanje problema, no pozvala je na suradnju i druga ministarstva. „Trebamo graditi kulturu nenasilja i imati nultu stopu tolerancije na nasilje. Ovo su mjere koje su početak, ali u naredna 2 mjeseca očekujemo već prve rezultate. Radno sposobno osoba ne može i ne smije biti korisnik socijalne pomoći.“ , istaknula je ministrica te dodala kako će se već od sutra reagirati i na terenu.

Župan Matija Posavec rekao je kako je upravo to ono što se tražilo: „To su prijedlozi rješenja problema na koje smo upozoravali, a ministrica ih je prepoznala i odlučila konkretno djelovati sukladno svojim ovlastima. Prije svega, kontrola roditelja one djece koja ne pohađaju osnovnu školu i na taj način adekvatno sankcioniranje jer je osnovna škola obavezna. Ministarstvo obrazovanja, Pravobraniteljica za djecu i Centar za socijalnu skrb već su zatražili od ravnatelja škola podatke o učenicima koji ne pohađaju redovito nastavu a roditeljima će se uskratiti zajamčena minimalna naknada.

Drugo, kontrola zajamčene minimalne naknade i ako je netko nenamjenski troši isplata će ići u naravi. Centar za socijalnu skrb će putem socijalnih radnica pratiti potencijalna devijantna ponašanja korisnika raznih oblika pomoći, dok će Policijska uprava Međimurska dostavljati podatke o pojedincima ili obiteljima kod kojih su postupanja zbog narušavanja javnog reda i mira, ili nasilja u obitelji, prilikom dodjele raznih oblika socijalnih pomoći. Centar za socijalnu skrb će zajamčenu minimalnu naknadu moći dodjeljivati u naravi i to djelomično ili u cijelosti. Zbog svega toga, Ministarstvo će odobriti dodatna zapošljavanja u Centru za socijalnu skrb u Čakovcu, a uskoro slijedi i otvaranje ispostave u Prelogu.

Jedan od zaključaka je i da svi korisnici zajamčene minimalne naknade moraju proći obavezni rad za opće dobro na području svojih općina.

Provođenje svih spomenutih mjera pratiti će Centar za socijalnu skrb, dok sa lokalne i regionalne razine dajemo punu podršku. Slične sastanke ovakve vrste sa konkretnim zaključcima i mjerama u najskorijem vremenu očekujem i sa ministrom pravosuđa, ministrom unutarnjih poslova, ministricom obrazovanja, ministrom graditeljstva i ministrom zdravstva.“, zaključio je župan Posavec. Dvije su ključna riječi koje su se danas najviše spominjale, a to su: prava i obaveze. Prava izviru iz Zakona, ako je netko nezaposlen, u sustavu socijalne skrbi ima pravo na razne naknade, ali isto tako postoje obaveze koje se ne smiju zanemariti . „Jedno od prava je i pravo na mir, ljudi žele raditi žele mirno živjeti u suživotu. Proces integracije nema alternativu, trebamo dati puni naglasak kroz pohađanje vrtića, osnovne i srednje škole, zapošljavanja i tada će sve biti bolje. Romi sami traže pomoć jer problematična manjina ugnjetava i njih koji žele normalan život te ih je potrebno adekvatno sankcionirati.“, kazao je gradonačelnik Dražen Srpak. Sastanku su nazočile i načelnica Sektora MDOMSP Tatjana Katkić Stanić i državna tajnica MDOMSP Marija Pletikosa.

(Izvor: Međimurska županija)

Povratak na naslovnicu…