Općina Nedelišće organizirala je dana 21. lipnja 2018. godine zajednički protokol za obilježavanje Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, u jednom. Tako su sve političke stranke, i neke udruge, između ostaloga i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, pozvani da se polaganje vijenaca zajednički započne kod spomen obilježja Narodno-oslobodilačke borbe u centru Nedelišća. Ovakav protokol mnoge je zasmetao, smatrajući da oni koji su u Domovinskom ratu stradali i ginuli od JNA, pod simbolikom crvene petokrate, ne mogu sada pod istim simbolom crvene petokrake slaviti i Dan državnosti.

U našu redakciju primili smo dopis Općinske organizacije HDZ-a na tu temu, kojeg potpisuje Ivan Klekar, v.d. predsjednik, a koji prenosimo u cijelosti:

“Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Nedelišće ovim putem izražava duboko neslaganje i negodovanje načinom i vremenom obilježavanja gore navedenih praznika. Nikako ne možemo prihvatiti Vaš poziv te sudjelovati na polaganju vijenaca, predviđenih zajedničkim protokolom spajanjem dvaju praznika, zato što je prvo mjesto polaganja vijenaca „park u središtu Nedelišća“, tj. spomenik NOB-a kojeg krasi crvena petokraka, a koja simbolizira vladavinu totalitarističkog režima tj. komunizma pod čijom je vladavinom počinjeno niz strašnih zločina, progonstva i ubojstva nevinih ljudi.

Kontradiktorno je pod obilježje komunističkog režima dovesti ljude koji obilježavaju Dan državnosti, a borili su se protiv istog tog režima i stvarali novu demokratsku hrvatsku državu koja se temelji na antifašizmu i Domovinskom ratu, a nikako ne na komunizmu.

Smatramo kako je krajnje neodgovorno i neozbiljno zbog osobne komocije spojiti obilježavanje dvaju velikih praznika u jedan događaj. Naime, Vi gospodine načelniče koji dobivate plaću iz proračuna Općine Nedelišće, a koju uplaćuju vrijedni ljudi ove općine, trebali bi profesionalno obavljati svoju dužnost u ime svih mještana ove općine, a ne raznoraznim spajanjima osiguravati sebi što više slobodnog vremena. Vaš čin spajanja dvaju važnih događaja, ukazuje na krajnju neozbiljnost, neprofesionalnost te nepoštivanje i umanjivanje bitnih događaja Hrvatske povijesti.”

Povratak na naslovnicu…