U organizaciji Društva za žrtve rata i poraća Međimurske županije danas je u Macincu i Gornjem Hrašćanu odana počast za sve poginule u drugom svjetskom ratu i poraću. Posebno je odana počast za žrtve koje su iskopane u grobištu Sep kod Gornjeg Hrašćana.

Povod organizacije je 23. kolovoza koji je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, te je službeni spomendan Republike Hrvatske, kao i Europske unije.

Protokol je započeo okupljanjem ispred župne crkve Blažene Djevice Marije u Macincu i Svetom misom za sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Svetu misu služio je župnik Stjepan Markušić, a dostojanstveni ugođaj pružio je župni zbor iz Macinca. U drugom dijelu protokol je nastavljen kod grobišta “Sep”, grobnice ekshumiranih žrtava kod Gornjeg Hrašćana.

Ovo grobište jedno je od najvećih u Međimurju i pretpostavlja se da je ovdje zakopano više od stotinu tijela, žrtava jugokomunističkog režima neposredno nakon drugog svjetskog rata.

U redakciju Nedelista javio nam se Ivan Klekar, predsjednik općinske organizacije HDZ-a revoltiran činjenicom da ove godine na obilježavanju ovog dana, na mjestu na kojem je stradalo stotinjak ljudi, nije bilo predstavnika Međimurske županije, niti predstavnika iz Općine Nedelišće.

(tekst: Nedelist, slike: Pavo Jazvić, Ivan Klekar)

Povratak na naslovnicu…