Kulturno-umjetnička udruga Seljačka sloga Nedelišće u subotu, 25. studenog 2017. godine proslavila je svoj 80. rođendan na najbolji mogući način. Pred punom sportskom dvoranom OŠ Nedelišće, samostalno su izveli program u trajanju duljem od dva sata.

Predstavile su se sve sekcije Udruge – Puhački orkestar, Kazališna družina, Tamburaški zbor, Pletilje te najbrojnija – Folklorna skupina, počevši od najstarijih pa sve do najmlađe skupine koji su oduševili mnogobrojnu publiku. Folkloraši su izveli plesove Podravine, Moslavine, Bunjevačke plesove i neizostavni Međimurski splet.

Osnovani davne 1937. godine, s kratkom pauzom za vrijeme Drugog svjetskog rata, Slogaši su uveseljavali cijelu općinu Nedelišće pa i Međimurje na različitim manifestacijama na koje su pozivani. Osim tuzemnih nastupa, u svojem životopisu imaju i zavidan broj inozemnih putovanja, koja su odlična pozivnica da se mladi, pa i stariji, priključe u rad Udruge.

Bila je to prilika da se sadašnje vodstvo Udruge, pod palicom Ivana Trojnara zahvali onima s najduljim stažom od 20 i čak 30 godina aktivnog sudjelovanja u radu Udruge kao i vanjskim suradnicima, promotorima, sponzorima i svima koji su u ovom razdoblju pratili i poticali rad Sloge.

Na kraju se, uz predsjednika Udruge, prisutnima kratko obratio i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania te župan Matija Posavec koji je podsjetio kako se očekuje uvrštavanje Međimurske popevke (Smotre tradicijskog pjevanja u organizaciji upravo KUU Seljačka sloga Nedelišće) na UNESCOv popis nematerijalne kulturne baštine svijeta. (lb)

 

 

Povratak na naslovnicu…