Priopćenje HDS-a, koje potpisuje mr.sc. Franjo Cimerman, prenosimo u cijelosti:

Hrvatska demokršćanska stranka – ogranak Nedelišće mora upozoriti građane općine Nedelišće na raspodjelu novca udrugama koja je duboko nepravedna.

Prije svega, zakoni Republike Hrvatske jasno određuju da se sredstva udrugama dodjeljuju putem javnog poziva, kako bi se precizno mogli sagledati iznosi i namjene raspolaganja javnim novcem. U Općini Nedelišće svjedoci smo da se oko 1,6 milijuna kuna podijeli putem javnog poziva, a zatim još najmanje toliko putem različitih sufinanciranja i drugih proračunskih stavki, za koje možemo nepobitno utvrditi da su isplaćene za korist odabranih udruga.

Kriteriji za određivanje visine isplate pojedinim udrugama nisu precizno definirani, i očigledno je da se sredstva ne dijele na transparentan način. Neki od očitih nedostataka u raspodjeli su:

  • nejasno je kako jedne udruge dobivaju stotine tisuća kuna godišnje, dok druge udruge koje imaju više članova, više aktivnosti i rade s djecom, dobivaju deset puta manje,
  • nejasno je zašto se više ne cijeni rad s djecom i mladima,
  • nejasno je kako neki sportski klubovi dobivaju nekoliko puta veće iznose, nego drugi klubovi u istom rangu i ligi,
  • nejasno je zašto Općina precizno ne planira sredstva po rangovima natjecanja kako bi klubovi već godinu dana unaprijed znali da li si mogu priuštiti plasman u viši stupanj natjecanja ili ne,
  • nejasno je zašto se favoriziraju jedne te iste udruge, dok su neke kontinuirano zapostavljene,
  • nejasno je zašto komisija za dodjelu sredstava nije javno objavljena, i zašto ne okuplja veći broj nezavisnih, ili barem interesno raznovrsnih članova,
  • nejasno je zašto odluka o raspodjeli 1,6 milijuna kuna udrugama nije na web stranici Općine objavljena kao normalna vijest ili novost, već se prikriva od javnosti.

Jedini kriterij koji se može iščitati iz podjele sredstava je kriterij “prvo sebi”. Najviše sredstava dobivaju one udruge koje vode pojedinci koji su bili u vodstvu općine do sada, a i dalje kandidiraju na čelne pozicije Općine.

Iako se u javnosti razvila percepcija da udruge dobivaju jako puno novaca, većina udruga zapravo dobiva mala sredstva, a tek nekoliko odabranih raspolaže vrlo velikim iznosima. Generaliziranjem, u javnosti se često stvara pogrešna slika da su sve udruge veliki potrošači proračuna, što nije točno, i nije pravedno prema mnogima.

Hrvatski demokršćani smatraju da podjela javnog novca u Općini Nedelišće mora biti precizno definirana, transparentno provedena, i pravedno raspodijeljena. Kriteriji moraju biti kvalitativno i kvantitativno uređeni i poznati. Javni novac mora služiti razvoju i dobrobiti svih građana općine, a ne samo odabranima. Pravednu podjelu nažalost ne mogu napraviti oni koji sebe stavljaju na prvo mjesto.

Građani, nemojte ponovno izgubiti na izborima!

mr.sc. Franjo Cimerman
Hrvatska demokršćanska stranka – ogranak Nedelišće

Poveznica na članak: Koliko Općina Nedelišće isplaćuje udrugama?