Sponzorirani članak

Hrvatska demokršćanska stranka objavila je opširan izborni program za općinu Nedelišće, te uputila građanima nešto više informacija o listi kojom kandidiraju na izborima. Nositelj liste je mr. sc. Franjo Cimerman, koji je i do sada bio najaktivniji vijećnik Općinskog vijeća Općine Nedelišće.

Na listi nalazi se 15 kandidata, pomno odabranih, koji se odlikuju po tome što su svi zaposleni u realnom sektoru, i nitko nije na ikakvoj političkoj izvršnoj funkciji. Čak 13 kandidata na listi nisu članovi stranke i pristupili su ovoj listi kao nezavisni kandidati koji žele bitne promjene u svojoj sredini.

Listu čine:

 1. mr.sc. Franjo Cimerman, Nedelišće (HDS)
 2. Mišel Ganzer, Dunjkovec (nez.)
 3. Željka Herman, G. Hrašćan (nez.)
 4. Jurica Kos, Petetinec (nez.)
 5. Zdenko Kirić, Črečan (nez.)
 6. Ivana Gašparlin, Slakovec (nez.)
 7. Melita Sever, Dunjkovec (nez.)
 8. Nevesin Žnidarić, Pušćine (nez.)
 9. Milena Pergar, Nedelišće (nez.)
 10. Dragan Podvezanec, Pretetinec (nez.)
 11. Santina Novak, Nedelišće (nez.)
 12. Mirjana Valjak, Pušćine (nez.)
 13. Ivana Novak Bistrović, Pretetinec (nez.)
 14. Lidija Goricaj, Dunjkovec (nez.)
 15. Jerko Treska, Nedelišće (HDS)

Hrvatska demokršćanska stranka prvo je sastavila listu upropaštenih projekata i propuštenih prilika, na koje javnosti želi skrenuti pozornost.

Upropašteni projekti i propuštene prilike postojeće općinske vlasti Općine Nedelišće koje moramo popraviti

 1. Zaobilaznica Nedelišća čeka već 20 godina
  Već 20 godina obećaje se izgradnja zaobilaznice, ali općinska vlast u mandatu nije poduzela nijedan ozbiljan korak. Vrhunac aktivnosti je što je načelnik poslao pismo u Hrvatske ceste, na koje nije dobio odgovor. Grad Čakovec je sjevernu zaobilaznicu dobio odmah, iako je promet na njoj 10 puta manji nego u Nedelišću. Nećemo dozvoliti da se državni projekt južne obilaznice Nedelišća i Pušćina ne realizira, čak i pod cijenu poziva građanstva na javni neposluh i blokade ulica.
 2. Odbačen idejni projekt nove osnovne škole u Nedelišću
  Općinska vlast već 20 godina obećaje novu školu u Nedelišću, a krije od javnosti da im je idejni projekt nove škole odbačen na Ministarstvu obrazovanja. U ovom trenutku ne postoji niti idejni projekt odobreni od ministarstva, a kamoli građevinska dokumentacija. Četiri godine nije ništa poduzeto, a sada pred izbore se opet daju obećanja.
 3. Upropašten MESAP
  Već 10 godina MESAP posluje s gubitkom, gdje Općina i Županija svake godine troše cca 1 milijun kuna u sanaciju gubitaka. Prije 4 godine, vijećnik HDS je predložio prenamjenu Mesapa u inkubator, na što je pristala Međimurska županija, ali Općina Nedelišće u 4 godine nije poduzela ništa. Sada pred izbore ponovno obećavaju…
 4. Upropašten NGC ATON
  Prije izgradnje Atona, Općina Nedelišće je privatnom poduzetniku obećala novu školu nasuprot Atona, i da će se dvorane Atona koristiti kao školske dvorane. Privatni poduzetnik je ušao u izgradnju centra s jasnim poslovnim planom. Općina Nedelišće je izigrala poduzetnika i projekt dovela na rub propasti.
 5. Izgubljen sud za nogometni stadion SRC TRATE
  Stadion NK Nedelišća, u troškovima izgradnje premašio je 20 milijuna kn (od početno prezentiranih 11,5 milijuna). Stadion propušta podzemne vode u podovima, a također i kišnicu na stropu. S ovim problemima, građevina ubrzano propada. Općina Nedelišće je nepravomoćno izgubila prvi sud protiv izvođača i morala platiti preostale rate i troškove suda. Općina se žalila, pa kreće ponovno suđenje, iako je izvođač već odavno u stečaju. Godišnji troškovi odvjetnika i suda mjere se u stotinama tisuća kuna, a za izgubljeni prvi sud iznosili su 2,5 milijuna kuna.
 6. Nepravedna raspodjela novca udrugama
  Udruge od Općine Nedelišće dobivaju oko 1,6 milijuna kuna putem javnog poziva, ali se dodatnim proračunskim stavkama iznos penje na nekoliko milijuna godišnje. Raspodjela je netransparentna, i skrivena od javnosti. Ne postoje jasni kriteriji, kako neke udruge dobivaju npr. 300.000 kn, dok druge s većim brojem članova, više aktivnosti, i u radu s djecom, dobivaju 30.000 kn. Daleko najviše novca dobivaju udruge u kojima su članovi oni koji i vode Općinu.
 7. Ignoriranje problema Roma
  Problem romske nacionalne manjine izrazito je izražen i općina trpi velike štete zbog nerješavanja problema. Iseljavaju cijele obitelji iz Trnovca, Macinca, G. Hrašćana. S druge strane, Romi imaju povlaštene cijene nekih komunalija, općinskim novcem se saniraju štete u naselju, oprašta se neplaćanje naknada, plaćaju nagomilane hrpe smeća, i tako se kupuje privremeni mir. Od svih naselja, na izborima 2017., SDP i sadašnji načelnik, najviše su glasova dobili upravo u Paragu, čak 88%. Za Rome, ova općinska vlast je doista najbolja vlast.
 8. Pušćine i G. Hrašćan i dalje izloženi opasnosti od poplava
  Velika poplava 2012. godine pokazala je slabosti postojećeg nasipa. Naselja Pušćine i G. Hrašćan svake godine su u opasnosti da opet trpe ogromne štete. Nasip nije povišen, naplavna područja nisu očišćena. Stanje je još gore nego 2012. godine. Devet godina Općina rješava papire sa Hrvatskim vodama. Nasip nije dograđen zbog mlakog i nezainteresiranog pristupa Općine.
 9. Onemogućena stanogradnja
  Na desetke mladih obitelji napustilo je Nedelišće i otišlo u obližnji Čakovec. Mlade obitelji (i banke) preferiraju stanove, a u Nedelišću ne postoji prostor za izgradnju stanova. Općina je krenula u veliko širenje građevinskih područja i oformila stotinjak gradilišta za gradnju obiteljskih kuća. Ako neki investitor želi graditi stanove, potrebna je prvo promjena prostornih i urbanističkih planova, iako smo upravno platili urbanistčke planove za obiteljske kuće ruralnog područja.

Izborni program HDS-a za Općinu Nedelišće 2021. – 2025.

 1. Pojeftinjenje cijene vode
  Mještanima općine Nedelišće pripada pravo na besplatnu, ili u najmanju ruku znatno jeftiniju cijenu vode. Na području općine je vodocrpilište vode kojim se opskrbljuje veći dio Međimurja. Općina zbog toga ima štete u zabranama razvoja mnogih industrija, zabranama korištenja sredstava u poljoprivredi, zabranama nekih infrastrukturnih projekata, itd. A vodu besplatno dajemo cijelom Međimurju. Umjesto da imamo korist od naše vode, mi imamo štetu, a vodu plaćamo skuplje nego neki otoci na Jadranu. Umjesto najskuplje vode, moramo imati najjeftiniju vodu, ili potpuno besplatnu.
 2. Pojeftinjenje cijene kanalizacije
  Mještanima općine Nedelišće trebalo je izgraditi besplatnu kanalizaciju te omogućiti njezino stalno besplatno korištenje, umjesto što se mještane prisililo na ovu investiciju za trgovački račun javnog vodovodnog poduzeća. Kanalizacija u Nedelišću primarno je izgrađena radi zaštite vodocrpilišnih zona i morala se izgraditi isključivo na trošak javne tvrtke (čiji je suvlasnik i Općina) koja eksploatira vodu, a ne na trošak mještana. Osim toga, kanalizaciju u općini već treba renovirati, jer zbog loše izvedbe širi nepodnošljive mirise.
 3. Pojeftinjenje odvoza otpada
  Jednostranom odlukom načelnika odabran je ČAKOM za odvoz otpada, i to sa cjenikom dvostruko skupljim nego u Čakovcu! Vijećnici oporbe tražili su da se zatraže ponude od Murskoma i Prekoma, ali načelnik je na svoju ruku dogovorio suradnju i cijene. Odvoz otpada može, i mora biti, puno jeftiniji.
 4. Dom za starije i nemoćne u više mjesta
  Tragično je što se Nedelišće do danas nije pobrinulo za izgradnju Doma za starije i nemoćne, pa su naši sumještani, u trećem razdoblju života prisiljeni biti udomljeni daleko od rodne kuće i svoje sredine. Općina nije u dvadeset godina pokrenula izgradnju doma za starije i nemoćne, niti osigurala urbanističke preduvjete da bi privatni investitori mogli slobodno graditi veće domove. Pod hitno ćemo stvoriti sve prostorne i urbanističke preduvjete za domove na više lokacija.
 5. Izgradnja vrtića i jaslica
  Na području općine moraju se pod hitno proširiti kapaciteti vrtića, i uvesti jasličke skupine. Tendencija bi morala biti da se vrtići razmjeste po više naselja općine, npr. u Dunjkovcu, Pušćinama, Paragu, itd.
 6. Izrada projekte dokumentacije za 10 EU projekata (škola, vrtić, sportski parkovi, dvorane, vatrogasna spremišta)
  Iduće godine kreće novi ciklus EU financiranja, a Općina Nedelišće nema spreman nijedan značajan projekt. Treba hitno pokrenuti izradu projektne dokumentacije za novu školu, za nekoliko vrtića, više sportskih parkova i objekata, školskih dvorana uz područne škole Nedelišća i u Macincu, vatrogasna spremišta, poduzetničkih inkubatora, itd.
 7. Javna objava trošenja općinskog novca i ugovaranja poslova
  Na internetskim stranicima općine mora biti svaki dan objavljena svaka lipa koja je potrošena iz proračuna. Za svaki posao ugovoren s Općinom, na internetu mora biti objavljeno: što je posao, tko ga je dobio, i po kojoj cijeni. Za sve ozbiljnije nabave, na internetu mora biti objavljen natječaj na koji se mogu javiti svi poduzetnici iz općine, a ponude moraju biti javno objavljene. Ovako se mogu uštedjeti milijunski iznosi koji sada završavaju na krivim mjestima.
 8. Rijeka Drava i kuršanečko jezero – najveće bogatstvo općine
  Rijeka Drava i jezero u G. Kuršancu, najveće su prirodno i turističko bogatsvo općine Nedelišće. Građanima se trenutno brani pristup Dravi, rade se barikade i zabranjuje svaka slobodna aktivnost. Dravu i jezero treba otvoriti građanima, urediti šetnice i asfaltirati pristupne puteve. Treba omogućiti tipiziranu legalnu gradnju vikendica, i omogućiti komercijalizaciju turizma.
 9. Podrška poduzetnicima i poduzetnički inkubator
  Općina pod hitno mora pokrenuti aktivnu suradnju s malim i srednjim poduzetnicima, pomoći im u rješavanju problema, i rasteretiti ih za vlastite parafiskalne namete. U 4 godine, nijednom nije sazvan Odbor za gospodarstvo. Općina ne smije otvarati biznis-tvrtke (npr. cvjećara) i biti konkurencija vlastitim poduzetnicima, koji ju financiraju.
 10. Spajanje Slakovca i Dunjkovca na čakovečku zaobilaznicu, biciklistička do Trnovca
  Potrebno je asfaltirati prometni pravac od Slakovca prema Šenkovcu, i prije Šenkovca spojiti ga na sjevernu zaobilaznicu Čakovca. Na sličan način bi se i Dunjkovec mogao povezati sa Čakovcem, a Nedelišće dodatno prometno rasteretiti. Od Trnovca do Nedelišća potrebno je realizirati projekt biciklističke staze.
 11. Zaštita nedelskog kajkavskog jezika, cekera i drugih specifičnosti
  Očuvanje povijesti Općina Nedelišće svela je na izradu monografije koja je pretvorena u općinsku modernističku slikovnicu koja ne donosi nijedan novi podatak, za koju nije utrošen ni jedan sat istraživačkog rada ni studija, inače – vrlo opsežne i neproučene arhivske građe nekadašnjeg – grada Nedelišća te sela Šlibarovec i Varadina. Kajkavski dijalekt, jedinstveni za ovaj dio Međimurja, izumire i potrebno ga je pod hitno zaštiti, uvođenjem u programe vrtića i osnovnih škola. Projekt zaštite i brendiranja cekera je misteriozno propao pod postojećom općinskom vlasti. Potrebno je organizirano i studiozno brendiranje cekera, tiskare i drugih jedinstvenosti naše općine.
 12. Rješavanje kritičnih prometnih točaka
  Do trenutka izgradnje zaobilaznice Nedelišća (a djelomično i nakon toga), u općini će biti nekoliko prometnih točaka gdje se javljaju veliki zastoji ili opasne situacije. Potrebno je preurediti regulaciju prometa kod npr. groblja u Nedelišću, opskrbnog centra u Nedelišću prema Trnovcu, u Dunjkovcu kod Piccadillya, itd.
 13. Optički internet i telekomunikacije
  U općini Nedelišće trenutno je svim naseljima nedostupan pristup internetu velikih brzina (optika), što je jedan od najvažnijih preduvjeta za daljnji razvoj. Općina po tom pitanju zaostaje za mnogim drugima u Međimurju. Potrebno je poduzeti inicijativu za postavljanje optičke internet infrastrukture. Također, u nekim naseljima gotovo da i nema signala za mobitel, što je u današnje vrijeme nedopustivo. Potrebno je teleoperaterima osigurati lokacije i infrastrukturu za postavljanje baznih stanica i stopostotnu pokrivenost svih naselja najmanje 4G signalom. Pri tome treba staviti naglasak na postavljanje novih baznih stanica izvan naselja, kao i izmještanje postojećih baznih stanica van naselja.

Hrvatska demokršćanska stranka poručuje: Građani, nemojte opet izgubiti na izborima!

Povratak na naslovnicu…