Roditelji su sami financirali i izgradili glavninu sadržaja na igralištu. I to prije puno godina. Ni tad, ni poslije, Općina u igralište općinskog vrtića nije uložila ništa.
Općina investira milijune u prazna parkirališta, tlakavce, i garaže, ali kada su mala djeca u pitanju, jedina investicija na igralištu vrtića su rashodovane automobilske gume.

Priopćenje Hrvatske demokršćanske stranke, općine Nedelišće:

Hrvatska demokršćanska stranka želi ponovno upozoriti građane na loš odnos vladajuće garniture Općine Nedelišće prema demografskoj politici. Izrazito je vidljiv značajan trend iseljavanja mladih obitelji u inozemstvo, ali i u druge krajeve Međimurja, pogotovo u gradove Čakovec, Prelog i Mursko Središće.

Od tri ključne potrebe svih mladih obitelji – stan, posao i smještaj za djecu (jaslice i vrtić), Općina Nedelišće nije u 20 godina osigurala nijednu.

Stanogradnja u Nedelišću ne postoji jer zbog loših prostornih i urbanističkih planova investitori niti ne mogu graditi stanove, bez promjene prostorne dokumentacije. Gospodarstvo Nedelišća je na najnižim granama u zadnjih 20 godina, i značajno zaostaje za drugim usporedivim sredinama. Općinski vrtić od svojih početaka ima premale kapacitete, a također u 20 godina nije uspostavljena jaslička skupina.

Odnos općinske vlasti prema brizi za djecu i mlade najbolje se vidi na primjeru općinskog vrtića Zvončić. Oronula “igrala” su u derutnom i jadnom stanju, te smještena na površini od prašine, odnosno blata. Posljednja veća akcija inicirana je, financirana i odrađena u cijelosti od strane roditelja djece koja su tada pohađala vrtić. Roditelji su sami financirali i izgradili glavninu sadržaja na igralištu. I to prije puno godina. Ni tad, ni poslije, Općina u igralište općinskog vrtića nije uložila ništa.

Ova praksa “roditeljskih investicija” postala je potpuno uobičajena u općinskom vrtiću. Pa tako osim ovakvih većih investicija, roditelji participiraju i u nabavki repromaterijala, poput čaša, maramica i slično.

Općina investira milijune u prazna parkirališta, tlakavce, i garaže, ali kada su mala djeca u pitanju, u ustanovi gdje svakodnevno boravi preko stotinu djece, jedina investicija na igralištu su rashodovane automobilske gume.

Hrvatska demokršćanska stranka smatra da depopulacija općine Nedelišća nije rezultat nekih neobjašnjivih vanjskih sila. Depopulacija Nedelišća (osim naselja Parag) prvenstveno je rezultat sustavne nebrige za realne potrebe mladih obitelji i djece. Obitelji iseljavaju zbog nepostojanja stanogradnje, zbog nedostatka jaslica, zbog premalih kapaciteta vrtića, zbog ignoriranja problema koje stanovnici imaju od pojedinaca iz nacionalnih manjina, i na kraju, jer mladi zaposlenje mogu pronaći jedino u drugim sredinama.

Hrvatski demokršćani smatraju da pod nužno treba promijeniti odnos i brigu za mlade obitelji, a to će biti najlakše i najbrže konačnom promjenom vlasti u Općini Nedelišće. Građani, nemojte ponovno izgubiti na izborima!

mr.sc. Franjo Cimerman,
predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke, općine Nedelišće

Povratak na naslovnicu…