Odgovor na pitanje kako razviti opće sposobnosti i motoriku kod djece predškolske dobi dao je jedinstveni projekt “VOLIM SPORT – igrom i vježbom do zdravlja” koji je danas predstavljen u Sportsko gimnastičkom centru ATON u Nedelišću. U sklopu projekta djeca iz nedelišćanskog vrtića uključena su u licencirani sportski program kojeg provode vrhunski stručnjaci iz Gimanstičkog kluba Marijan Zadravec Macan.

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania rekao je kako Općina Nedelišće veliku pažnju posvećuje svim stanovnicima, od onih najmlađih do onih najstarijih. “Provodimo nekoliko programa kojima obogaćujemo život umirovljenika, kojima potičemo naše školarce na bavljenje sportom i rekreacijom, a sada to činimo i za vrtićarce” izjavio je Dania. Kazao je kako je ideja o pokretanju stigla iz Dječjeg vrtića Zvončić sa željom da se u skladu s Nacionalnim programom športa polaznici vrtića dva puta tjedno uključe u sportske aktivnosti. “Budući da na našem području djeluje Sportsko gimnastički centar ATON vrlo brzo smo s ljudima iz ATON-a i našeg najboljeg sportskog kolektiva Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan našli zajednički jezik” kazao je.

Podsjetio je kako s Macanovcima već duže vrijeme uspješno surađuju na nekoliko projekata, a jedan od njih Sportsko ljeto u Nedelišću koji ima tradiciju od 12 godina. Izrazio je uvjerenost kako će se ovim projektom poboljšati kvaliteta provođenja vremena u vrtićima te da će se nakon njega još više djece baviti sportom te time činiti dobro za svoje zdravlje i za cijelu zajednicu.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Zvončić Danica Korunek naglasila je da je vrtić vrlo aktivno uključen u brojna događanja koje se odvijaju u društvenoj zajednici. Kontinuirano kod djece podiže svijest o zdravlju kroz razne tjelesne aktivnosti koje se provode svakodnevno te se ukazala potreba za takvim dodatnim sadržajima.

Govoreći o tome kako je to vrtić koji ima međunarodni status „Eko vrtića“ i prestižnu Zelenu zastavu s ciljem brige o okolišu i zdravlju rekla je kako je ovaj projekt prirodan slijed. “Želja nam je da već u predškolsko doba razvijemo svijest o značaju tjelesnih aktivnosti koje su uvijet za zdrav život. Djeca iz našeg vrtića sada dobivaju još jedan kvalitetni oblik rada vođeni stručnim sportskim voditeljima” poručila je.

Direktor SGC ATON-a Stevo Tkalčec izrazio je zadovoljstvo što izgrađena sportska infrastruktura, na kojoj nam može zavidjeti cijela Hrvatska, je našla svoj smisao ne samo kod vrhunskih sportaša već i kod cijelokupnog pučanstva. I u ATONU se provode programi za umirovljenike, tu su članovi Udruge za autizam Pogled, a sada su stigli i vrtićarci.

“Ovo je jedan od prvih projekata u zemlji koji se provodi u skladu s Nacionalnom strategijom sporta, a nadam se kako će se nastaviti provoditi i u budućnosti, i ne samo s vrtićarcima već i sa starijim uzrastima djece” poručio je Tkalčec.

Sportski direktor Gimnasitčkog kluba Marijan Zadravec Macan Mario Vukoja govoreći o važnosti bavljenja sportom kao prevencije od bolesti i pretilosti rekao je kako je klub pet godina prije donošenje Nacionalnog programa športa već osmislio i licencirao program. “Na njemu će raditi naši školovani i licencirani treneri najvišeg nivoa dva puta tjedno, dnevno u dva prijepodnevna termina od po 45 minuta, a već sada su prve reakcije jako pozitivne” istaknuo je i najavio kako je želja da se ovaj program proširi i na Čakovec te cijelo Međimurje.

Izjavio je kako klub najčešće poistovjećuju s vrhunskim gimnastičkim rezultatima, ali za njih je vrhunski rezultat podatak da okupljaju sve više djece. „Mi smo za njih baza, pogotovo u predškolskoj dobi, jer nakon što prođu kroz naše programe oni se rasprše u druge sportove, a gimnastikom se ostaje baviti manji broj. To je dobro jer ostaju u sustavu sporta i dugoročno čine naše društvo zdravijim i svoje navike tada prenose na druge“ poručio je Vukoja posebno naglasivši da se od treće do šeste godine razvija fina motorika, a temelj programa je upravo maksimalni razvoj motoričkih sposobnosti. Najavio je da će djeca i njihovi roditelji biti uključeni u sve klupske aktivnosti.

Pilot projekt bit će provođen do kraja lipnja, a nakon ljetne pauze opet će biti pokrenuti u rujnu kada se očekuje priključenje i drugog vrtića iz Nedelišća. Projekt financira Općina Nedelišće, a za djecu je u potpunosti besplatan. (Tomica Jakopec)

Povratak na naslovnicu…