Svake godine 23. kolovoza obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve svim totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Tako je i ove godine obilježen ovaj spomendan u Gornjem Hrašćanu, kod grobnice u Sepu, polaganjem vijenaca, svijeća i molitvom za sve žrtve totalitarnih režima. Organizator obilježavanja bila je Hrvatska demokratska zajednica – Županijski odbor Međimurske županije i Općinski odbor HDZ-a općine Nedelišće.

Prigodnim govorom okupljenima su se obratili Ivan Klekar predsjednik općinske organizacije HDZ-a, te Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i potpredsjednik županijske organizacije HDZ-a. Molitvu je predvodio vlč. Andrija Botković, župni vikar Župe Presvetog Trojstva u Nedelišću.

Grobište “Sep” je grobnica žrtava kod Gornjeg Hrašćana, i ujedno najveće grobište u Međimurju, od dosad pronađenih. Ovdje je zakopano više od stotinu tijela, žrtava jugokomunističkog režima neposredno nakon drugog svjetskog rata. O tome postoje brojna svjedočanstva, a dokazi su ponovno isplivali na površinu kod rekonstrukcije nasipa. (nl)

Povratak na naslovnicu…