LAG Međimurski doli i bregi, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, predstavit će bogatu i raznoliku ponudu domaćih proizvoda, zdrave hrane i tradicijske baštine, na međunarodnom sajmu “Z domačega vrta”, koji će biti održan u petak, 19. listopada, u Kraljevom vrtu u Čakovcu.

Na jednom mjestu, u vrtu najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca, u Ulici Ruđera Boškovića 7, nudit će se plodovi rada vrijednih međimurskih ruku, povrtlara, voćara i vinogradara, med i pekmezi, domaći začini, vina, sokovi, voćne rakije, izvorni međimurski specijaliteti i domaće slastice, ali i tradicijski predmeti, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja, koja se ovom priredbom nastoji očuvati i predstaviti kao prepoznatljiv dio identiteta. Želi se ponovno istaknuti važnost održive poljoprivredne proizvodnje u Međimurju, stoga će se Kraljev vrt u Čakovcu ove jeseni otvoriti svima koji proizvode domaću i zdravu hranu “z domačega vrta”, hranu s
geografskim porijeklom, koja je uzgojena na prirodan način. LAG Međimurski doli i bregi ovaj međunarodni sajam organizira u sklopu prekograničnog projekta – ECool Tour, sufinanciranog sredstvima programa Interreg SLO-HR.

Kušajte proizvode “z domačega vrta”

Na ovoj međunarodnoj priredbi, u jedinstvenom ugođaju Kraljevog vrta, posjetitelji će moći uživati u raznovrsnoj ponudi domaćih poljoprivrednih proizvoda i bogate tradicijske baštine Međimurja, moći će kušati prirodnu i zdravu hranu i doživjeti opojne mirise i okuse hrane “z domačega vrta”, zabaviti se uz tradicijsku glazbu Međimurja i slaviti – prirodu, koja nam je ove jeseni podarila obilje zdrave i ukusne domaće hrane. Na sajmu “Z domačeg vrta” predstavit će se dvadesetak izlagača iz Međimurja, ali i iz Slovenije te Varaždinske županije, a u raznovrsnom i zanimljivom programu sudjelovat će i djeca iz dječjih vrtića, članovi Učeničke zadruge “Tinček” Osnovne škole Sveti Martin na Muri te članovi kulturno-umjetničkih društava iz Međimurja i naši etno – glazbenici.

Podržite lokalne proizvođače i njihove proizvode “z domačega vrta” Posebno zanimljiv dio programa bit će i kuharski show, u kojem će se demonstrirati priprema tradicionalnih međimurskih jela te posjetiteljima otkriti tajne pripreme domaćih specijaliteta. Toga će dana za posjetitelje biti organiziran i razgled Memorijalne zbirke Ladislav Kralj Međimurec, uz stručno vodstvo kustosa Muzeja Međimurja. Ova međunarodna manifestacija, koja promovira domaću poljoprivrednu proizvodnju i njen značaj za održivi razvoj Međimurja, će zasigurno potaknuti nove inicijative i njen daljnji razvoj, kao i svijest u široj javnosti o važnosti lokalne proizvodnje ukusne i zdrave hrane.

Međunarodni sajam domaćih proizvoda i zdrave hrane “Z domačega vrta” u petak će biti otvoren od 10 do 18 sati, a ulaz na ovu atraktivnu priredbu je besplatan.

(lmdib)

Povratak na naslovnicu…