U potrazi za dobrim primjerima i savjetima, prošli tjedan smo posjetili Sisačko-moslavačku razvojnu agenciju SIMORA koja je ujedno proglašena najboljom razvojnom agencijom Europe u 2020. Kroz agenciju, a ujedno i kroz inkubator proveo nas je direktor Mario Čelan.

Razvojnu agenciju SIMORA uzeli smo za odličan primjer jer su uz pomoć brojnih projekata iz područja poduzetništva, ruralnog razvoja, strateškog planiranja, socijalnih fondova i EU fondova ostvarili 217 novih radnih mjesta, a očuvali ih preko 1000 samo u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uz brojnu opremu koja je na raspolaganju svim korisnicima inkubatora; simulatori vožnje, simulatori pokreta letenja, VR potpuna rotacija… nalaze se i fotografski, video studio, studio za fotogrametriju i glazbeni studio gdje se razvija grafika 3D modela, montaža video zapisa, te snimanje i montiranje zvuka.

Jako je istaknut koncept razvoja regije i zapošljavanje osoba mlađe životne dobi, njihova edukacija u razvoju videoigara i mentoriranje pri ulasku u poduzetničke vode, osiguravanje potpore njihovim startupima i omogućavanje korištenja vrhunski opremljenog prostora u poduzetničkom inkubatoru PISMO.

„Becoming gaming expert-capacities upskilling“ naziv je prakse koja je nagrađena zahvaljujući SIMORA-i, a zaživjela je ujedinivši različite sudionike, od politika svih nivoa do različitih načina financiranja, te u konačnici rezultirala otvorenjem 47 startupa u specijaliziranoj i najbrže rastućoj industriji – gaming industriji.

„Uz takav odličan primjer u Sisačko-moslavačkoj županiji želimo taj način razvoja preslikati i na općinu Nedelišće, preciznije prenamijeniti dvoranu MESAP-a u poduzetnički inkubator gdje bi se ponudio poduzetnicima prostor gdje mogu obavljati svoje djelatnosti, mladim start-up tvrtkama da krenu u poduzetničke aktivnosti te poticati razvoj novih inovativnih i digitalnih industrija.“ – kazao je kandidat za načelnika općine Nedelišće Matija Žugec.

Zašto na MESAP-u ne bi počeli razvijati čak i gaming industriju ?

Matija Žugec, kandidat za načelnika općine Nedelišće

Povratak na naslovnicu…