Općina Nedelišće je naručila izradu nekoliko različitih usporivača prometa, u javnosti često poznatiji kao ležeći policajci. Cilj je povećati sigurnost prometa na onim lokacijama koje su se pokazale kao opasne, a gdje je procijenjeno da je ovo najbolje rješenje. Trenutno je naručena izrada na četiri lokacije, tri u Nedelišću, i jedna u Dunjkovcu.

Prva opasna lokacija identificirana je u centru Nedelišća kod semafora ispred trgovine METSS. Naime, od kada su postavljeni semafori, mnogi vozači izbjegavaju crveno svjetlo na semaforu na način da skrenu prema METSS-u, te se zaobilaznim putem vrate na glavnu cestu kod Vatrogasnog doma. Ovaj manevar obično naprave u većoj brzini kako bi stigli na glavnu cestu prije nego se na semaforu upali zeleno svjetlo, a pri tome moraju proći kroz vrlo prometno parkiralište i složeno križanje pet ulica, kod vatrogasnog doma.

Kako bi se spriječili ovi opasni manevri vozača, naručeni su gumeni usporivači prometa, jer nema dovoljno mjesta za drugi tip usporivača. Prvi gumeni usporivač se već postavlja danas, odmah kod skretanja, u razini semafora, a drugi dvadesetak metara dalje, kod autobusne stanice.

Druga opasna lokacija je u Štamparskoj ulici, kod Osnovne škole Nedelišće. Ova je ulica također postala prilično prometna od kada mnogi vozači izbjegavaju semafore i velika raskršća u Nedelišću, te zaobilaznim putem (ulica Matije Gupca – Štamparska – Trnavska) voze iz Čakovca prema Dunjkovcu, Pretetincu i Slakovcu. Kako se promet povećao, područje kod osnovne škole je identificirano kao posebno opasno, pa su ovdje naručeni usporivači prometa u obliku uzdignutih asfaltiranih ploha.

Treća lokacija u Nedelišću je u ulici Vladimira Nazora, kada se iz industrijske zone ide prema naselju Dunjkovec, na ulazu u “drugi dio” Nedelišća prije pruge (kod autoservisa MM). Ovdje mnogi vozači na ravnini ne poštuju ograničenje brzine, i ulaze u naselje velikom brzinom. Velik broj nesreća na ovom dijelu pokazao je da se radi o crnoj točci, i da je potrebno direktnim mjerama smanjiti brzinu prometa. I ovdje su naručeni usporivači prometa u obliku uzdignutih asfaltiranih ploha.

Četvrta lokacija je u naselju Dunjkovec, kod područne škole. Županijska cesta Slakovec – Dunjkovec dosta je prometna, a škola se nalazi na samoj glavnoj cesti. Velik broj djece pješice korača uz glavnu prometnicu, a nažalost, prevelik broj vozača ne poštuje ograničenja brzine. Od kada je prometnica nanovo uređena, ova dugačka ravna cesta mnogima je postala trkačka staza, pa će se i ovdje napraviti usporivači prometa u obliku uzdignutih asfaltiranih ploha. (nl)

********************************

Fotografije dodane 9.12.2019. u 14:00 sati:

Povratak na naslovnicu…