U Čakovcu je održana konstituirajuća sjednica Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Čakovec čiji su članovi gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, načelnik općine Nedelišće Nikola Novak, načelnik općine Pribislavec Matija Ladić, načelnik općine Strahoninec Franjo Lehkec te načelnik općine Šenkovec Robert Meglić.

Na sjednici je pritom za predsjednicu izabrana gradonačelnica Ljerka Cividini, a zamjenik je načelnik Nedelišća Nikola Novak.

Vijeće čine čelnici jedinica lokalne samouprave (ili njihovi zamjenici), a osnivanje Koordinacijskog vijeća je planirana aktivnost u procesu formiranja i funkcioniranja Urbanog područja Čakovec koje će koristiti Mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za financiranje projekata. Na samoj sjednici donesen je Poslovnik rada, dano je pozitivno mišljenje na nacrt Komunikacijske strategije i Komunikacijski akcijski plan, a predstavnici razvojne agencije Čakra informirali su čelnike o dosad obavljenim aktivnostima na izradi Strategije razvoja urbanog područja Čakovec (SRUP).

Uz zajedničko provođenje projekata i aktivnosti, slijedi osnivanje Partnerskog vijeća

Ova mogućnost dostupna je za Grad Čakovec od 2021. godine s ciljem povećanja životnih uvjeta građana kroz realizaciju projekata iz komunalnog područja, turizma, kulture, socijalne skrbi te jačanja gospodarskih potencijala. Zbog toga se Grad Čakovec ujedinio s općinama iz kojih dolazi preko 30% dnevnih migranata na posao u grad, koje su neposredno spojene na urbani dio grada i koje već ostvaruju funkcionalnu povezanost ostvarenjem zajedničkih interesa kroz projekte i aktivnosti. Radi se o općinama Nedelišće, Pribislavec, Stahoninec i Šenkovec, a u vremenu koje dolazi očekuje se i osnivanje Partnerskog vijeća – sve u cilju kvalitetnije izrade SRUP-a.

Strategija će u sljedećim mjesecima definirati projekte koje Urbano područje želi razvijati, a očekuje se da Europska komisija uskoro odluči o financijskoj omotnici za ITU mehanizam. Tada će biti poznat i iznos alokacije te način distribucije sredstava, a okvirna područja financiranja trebala bi biti: brownfield (obnova zapuštenih objekata), kulturna baština, prirodna baština, turizam, javni prijevoz, digitalizacija javne uprave, inkubatori, energetska učinkovitost, zelena infrastruktura, vrtići i socijalna infrastruktura te ceste.

Izradu SRUP-a provodi Razvojna agencija Čakra d.o.o., dok će postupak vrednovanja izrade Strategije provoditi Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA. (tekst i foto: Grad Čakovec)

Povratak na naslovnicu…