Iznimno zanimljivo bilo je na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće koja je sazvana po hitnom postupku (telefonski) da bi se raspravljalo o jednoj jedinoj točci. Naime, za par dana se otvara natječaj Programa ruralnog razvoja RH, mjera 7.4.1. na koji su i DVD Nedelišće i DVD Pušćine odlučili prijaviti svoje vatrogasne domove. Tako bi vatrogasci Nedelišća dogradili svoj dom u centru Nedelišća s novim garažama i prostorijama u ukupnoj vrijednosti nešto malo više od 4.000.000 kn. A vatrogasci Pušćina također su osmislili projekt dogradnje i modernizacije svog doma, s okolnim prostorom, u ukupnoj vrijednosti oko 4.700.000 kn.

Međutim, problem je u tome što se iz jedne općine, na ovu mjeru, može prijaviti samo jedan projekat iste vrste, pa je jasno da ne mogu i nedelišćanski i pušćinski vatrogasci istovremeno prijaviti projekt. Kako se očito međusobno nisu dogovorili, a Općinsko vijeće mora dati suglasnost za projekt, ova teška odluka je završila na Općinskom vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, slučajno ili ne, otišao je na godišnji odmor i prvi puta nije prisustvovao sjednici Općinskog vijeća. Općinu je na vijeću, u ovom vrućem krumpiru, zastupao zamjenik Željko Kacun. U svojem uvodnom izlaganju, Kacun je objasnio problematiku i težinu situacije. U nastavku izlaganja iznio je rezultate dosadašnjih vrednovanja projekata (jer oba nisu prošla već prošle godine), i vrednovanja društava unutar Vatrogasne zajednice koja pokazuju da je DVD Nedelišće veći, uspješniji i aktivniji po gotovo svim kriterijima ocjenjivanja. Također je prošle godine projekt DVD Nedelišća dobio više bodova od projekta DVD Pušćine.

U raspravu se prvo uključio vijećnik mr.sc. Franjo Cimerman (HDS) koji je smatra da su oba projekta loše napisana i pri tome iznio neke konkretne zamjerke. Prvo, da DVD Nedelišće trenutno nema nijednu zaposlenu osobu, a proširenjem prostora bi odmah imao potrebnu za tri nova djelatnika na puno radno vrijeme. Nadalje u proračuna projekta su predviđene plaće za tri djelatnika koje su manje od zakonski dopuštene minimalne plaće. Razlika je i u pristupu financiranju gdje DVD Nedelišće očekuje da Općina Nedelišće uzme kredit od 1.000.000 kn i posudi ga DVD-u za inicijalna sredstva, dok DVD Pušćine već ima na svojem računu preko 1.600.000 kn. Na kraju, vijećnik Cimerman je izrazio svoje žaljenje činjenicom da se bratska DVD društva koja u mnogim situacijama moraju zajednički djelovati i podupirati se, pogotovo kod većih nesreća ili nepogoda, ne mogu dogovoriti oko toga tko će prijaviti projekt.

Nadalje se u raspravu uključio vijećnik Ivan Klekar (HDZ) koji je također rekao da smatra da su projekti loše napisani i da su mnoge stvari u njima ostale nejasne. Kao primjer iznio je da u projektu piše da će DVD Nedelišće ostvariti 75.000 kn dodatnog prihoda od građana i poslovnih subjekata od novih prostorija, a da to nigdje nije objašnjeno kako. U projektu piše da će se prostorije dograđivati kako bi ih veći broj udruga mogao slobodno koristiti.

U konačnici je Dijana Posavec (nezavisna) istakla da smatra kako je šteta da se ukazana dobra prilika neće kvalitetno iskoristiti i kako vjeruje da će oba projekta ponovno propasti zbog loše pripreme i nesuradnje. Vijećnik Ivan Marciuš (HSU) kao zadnji u diskusiji dao je jasno svoj stav da DVD Nedelišće zaslužuje kvalitetnije prostore i da, iako i DVD Pušćine to zaslužuje, on će svoj glas dati Nedelišću. Uz prva tri oporbena vijećnika, i vijećnika Marciuša iz pozicije, drugi vijećnici se nisu javili za raspravu.

Nakon završnog obraćanja zamjenika Kacuna, pristupilo se glasanju. Predsjednik vijeća Ljudevit Bošćak ponudio je vijećnicima tajno glasanje kao opciju, međutim prijedlog je odbijen, pa se pristupilo javnom glasanju. Kako se prvo glasalo o suglasnosti za DVD Nedelišće, svi vijećnici su jednoglasno glasali ZA tu suglasnost. O DVD-u Pušćine se manevrom predsjednika vijeća niti nije glasalo, već je proglasio da su svi vijećnici suzdržani oko druge suglasnosti, odnosno da su prvim glasanjem već dali svoj sud i o drugom. (nl)

Povratak na naslovnicu…