Na svojoj elektronskoj sjednici u 11. mjesecu 2020., Općinsko vijeće Općine Nedelišće, na prijedlog načelnika Darka Danije, prihvatilo je novu Odluku o izmjenama poreza. Tom se odlukom ukida porez na potrošnju na području Općine Nedelišće.

Prema objašnjenju načelnika, da bi se pomoglo ugostiteljima s područja općine, a koji zbog nastale teške situacije s pandemijom nisu poslovali u proljeće, smanjeni im je bio promet kroz ljeto, a još i dalje trpe pad prometa, predlaže se ukidanje ovog nameta.

Vijećnici su ovu odluku dobili na razmatranje i glasanje već početkom 11. mjeseca, puno prije nego je donesena ova nova odluka Stožera o zatvaranju ugostiteljskih prostora.

Porez na potrošnju je u općini Nedelišće iznosio 3%, što znači da je od svakog prodanog alkoholnog pića (npr. žestoka pića, rakija, vino, pivo…), 3% prodajne vrijednosti prije obračuna PDV-a, ugostitelj morao na kraju mjeseca platiti Općini. Ako je cijena pive u kafiću npr. 13 kn, Općini je pripadalo 30 lipa.

Ugostiteljstvo je svakako jedna od djelatnosti koja u pandemiji trpi najviše štete, pa se Općina, zajedno s općinskim vijećnicima, nije dvojila oko ove odluke. Odluka je donesena jednoglasno. (nl)

Povratak na naslovnicu…