Na poziv Hrvatske manjinske samouprave iz Murakeresztúra, u srijedu, 30. studenog ove godine, održana je promocija “Grde knige”, autora Franje Cimermana st. iz Nedelišća. Žiteljima hrvatske nacionalnosti i kajkavskog govornog područja u Mađarskoj knjigu su pored autora predstavili, njezin recenzent i urednik prof. dr. sc. Đuro Blažeka, leksikograf na Katedri za hrvatski jezik i književnost iz Zagreba, te Marijan Belčić poznati novinar i publicist iz Čakovca.

Članovi domaćina, Hrvatske manjinske zajednice Murakeresztur izveli su tom prigodom kratki scenski prikaz vezan uz vlastitu problematiku zapostavljanja i zatiranja njihovog kajkavskog izričaja za račun službenog preferiranja isključivo službenog mađarskog jezika, te su na taj način Hrvati s ove i one strane rijeke Mure i granice utvrdili da trpe gotovo istu problematiku u čuvanju i njegovanju svoj autohtonog kajkavskog jezika.

Članice domaće udruge pročitale su neke izvatke i pjesme iz “Grde knige”, a prof dr. Blažeka je i tom prilikom istakao da je “…čvrsto odlučio da će jedna od tema doktorskih radova na doktorskom studiju lingvistike gdje sam mentor biti “Sintaksa međimurske kajkavštine na temelju književnih djela Franje Cimermana”. Vjerujem da će zahvaljujući spoznajama u tom doktorskom radu hrvatska dijalektologija zaokrenuti u drugom pravcu koji neće biti vezan samo za fonologiju i akcentuaciju. (nl.)

Povratak na naslovnicu…