Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće, vijećnik mr.sc. Franjo Cimerman ponovno je aktualizirao pitanje statusa Nedelišća kao naselja. U obliku pitanja, iznio je prijedlog da se Nedelišće prekategorizira u grad, te za to dao opširno obrazloženje, koje prenosimo u cijelosti.

“Prvi put se ime Nedelišće spominje 1226. godine u darovnici kralja Bele IV. i taj se dokument čuva u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu. Prvi spomen Nedelišća je raniji i od grada Čakovca, jer Čakov toranj se spominje tek 100 godina kasnije, 1328. godine, a Čakovec kao naselje 1333. godine. Prvi spomen Nedelišća raniji je i od Preloga 50 godina, i od Murskog Središća 110 godina.

Naselje Nedelišće se u srednjem vijeku razvilo kao trgovište (oppidum) sa sajmovima i obrtnicima te postalo gospodarsko, a neko je vrijeme bilo i kulturno središte Međimurja. Čitav niz dokumenata potvrđuje Nedelišće kao oppidum.

Administrativno je za Nedelišće izuzetno važna 1498. godina (6 godina nakon otkrića Amerike) kada je u Nedelišću otvorena carinarnica s karantenom pa je, uz Zagreb i Varaždin, postalo jednim od najvažnijih tridesetničkih mjesta u Hrvatskoj.

U dokumentima iz 15. i 17. stoljeća Nedelišće se jasno navodi kao grad (Civitatis Nedelicensis). Postoje službeni ovjereni dokumenti iz 1454. i 1464. godine grada Nedelišća, sa pečatom civitatisa, a na pečatu se nalazi Presveto Trojstvo.

Nedelišće ima sve povijesne predispozicije da bude grad, ali i statističke. Ima oko 4 500 stanovnika, a u Republici Hrvatskoj postoji 50-ak gradova koji imaju manje stanovnika od Nedelišća. (Nedelišće je 85. naselje po veličini u Hrvatskoj, a gradova je 127).

Zašto je to važno? Kod etabliranja na nacionalnoj, i osobito na međunarodnoj razini, takva statusna razlika je vrlo važna, u transgraničnim razmjerima gradovi su evidentno preferirani. “Općina” asocira na malu lokalnu zajednicu s niskim stupnjem urbanizacije, te potencijalni inozemni gospodarski ili turistički interesenti takvo mjesto smatraju malom sredinom, za koju smatraju da nema ni osnovne infrastrukturne komponente, dok status “grada” to naprosto podrazumijeva.

Razlika između “općine” i “grada” u očima svijeta je kao razlika između hotela sa dvije zvjezdice i hotela s pet zvjezdica. Značajno etabliranje i prepoznatljivost Preloga i Murskog Središća zadnjih 10 godina upravo potvrđuju ove navode.

Jasno je da su gradovi i znatno podobniji strancima za ulaganja, što je za Nedelišće izuzetno važno, jer je poduzetnička aktivnost Nedelišća u stagnaciji. Nedelišće je trenutno smješteno između dva grada, a s mnogo infrastrukturno opremljenog prostora, poslovnih zona s mnogo ljudskog potencijala i prirodnih resursa, ali atraktivnost tih prostora nije ni izdaleka tako privlačna za inozemne investitore kao što su to gradske sredine.

Zbog naše odgovornosti prema povijesnim tekovinama našeg mjesta, koristeći naš geostrateški položaj, zbog akutnih i trajnih gospodarskih razloga naše sredine te zbog potrebe i iskoristivosti našeg prostornog, infrastrukturnog i ljudskog potencijala, Nedelišće treba postati grad. Statusom “grada” – profitiralo bi i Nedelišće i Međimurje” zaključio je Cimerman.

Na ovako postavljeno pitanje kratko je odgovorio načenik Općine Nedelišće Darko Dania s porukom da će detaljnije proučiti tematiku, te za iduću sjednicu pripremiti odgovor, a postoji mogućnost da se ova tema stavi na dnevni red Općinskog vijeća te da se o njemu povede šira rasprava. (nl)