U redakciju smo zaprimili dopis Hrvatske demokršćanske stranke, Podružnice za Međimursku županiju koji prenosimo u cijelosti.

“U hrvatskim medijima objavljeno je ovih dana kako je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa. Nada Murganić predstavila novi Nacrt Obiteljskog zakona. Iz predstavljenog Nacrta uklonjena je odredba prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima.

Hrvatska demokršćanska stranka, Podružnica za Međimurje protivi se takvom prijedlogu Zakona jer on pretpostavlja ograničavanje ili dokidanje prava roditelja da prema vlastitim vjerskim uvjerenjima neposredno izaberu odgoj i obrazovanje za vlastitu djecu.

Neotuđivo je pravo roditelja da samostalno odlučuju o ideološkom, vjerskom usmjerenju svoje djece, pa prema tome i da odlučuju o primjerenosti njihovog odgoja i obrazovanja. Ne možemo prihvatiti nikakva tumačenja koja bi se pozivala na različite prakse različitih europskih zemalja, jer su i povijesna iskustva i demokratske razine politika, u našem europskom okruženju vrlo različite.

Hrvatski demokršćani, Podružnica za Međimurje ponovno ističu da je svaki pokušaj ograničavanja ili lišavanja roditelja neposredne skrbi i neposrednog odlučivanja o odgoju i obrazovanju vlastite djece, na tragu “Idejno-političkog programa Saveza komunista Hrvatske” iz 1964. godine, koji je vrlo eksplicitno, pozivajući se na Marks-Engelsovu doktrinu o idejno-političkom odgoju mladih, nalagao nositeljima tadašnje političke vlasti – da je potrebno djecu oduzeti roditeljskoj skrbi i njihov odgoj povjeriti Partiji.

Hrvatska demokršćanska stranka, Podružnica za Međimursku županiju, uvjerena je da su takva vremena i takve zablude daleko iza nas i da sadašnjoj hrvatskoj vlasti neće pasti na pamet, roditeljima uskratiti ili reducirati njihov ključni i neposredni utjecaj na odgoj i obrazovanje njihove djece.”

Za Hrvatsku demokršćansku stranku, Podružnicu za Međimursku županiju, tekst potpisuje Franjo Cimerman st., glavni tajnik.

Povratak na naslovnicu…

 

GDPR računalni program za usklađivanje

Računalni program na hrvatskom jeziku za jednostavno i brzo usklađenje s GDPR-om