Dvije ekipe iz Japana, Oxala i FITA Select koje su sudjelovale na 20. jubilarnom međunarodnom nogometnom turniru Međimurec U-13 2018. svojom simpatičnošću osvojile su sve prisutne.

Tijekom tri dana turnira mladi nogometaši iz zemlje izlazećeg sunca uvijek su bili ljubazni, pristojni i nasmijani.

Iako baš nisu najbolje baratali engleskim jezikom, univerzalni nogometni jezik spojio ih je s djecom s europskog kontinenta.

Uvijek su bili spremni na fotografiranje, nisu pokazali ni malo ljutnje i na svakoj gesti domaćina satima su se zahvaljivali. Što je vrijedilo za nogometaše do 13 godina vrijedilo je i za njihovo stručno vodstvo.

No, ako su svojim ponašanjem i skromnošću tijekom turnira osvojili srca domaćina, ono što su učinili nakon turnira sve je bacilo s nogu.

Nakon nedjeljnog proglašenja najboljih kada su sve ekipe krenule ili prema kućama ili hotelu japanski nogometaši pokupili su sav otpad oko nogometnog igrališta u Dunjkovcu/Pretetincu.

Scena sa Svjetskog prvenstva u Rusiji ponovila se u srcu Međimurja u manjem obujmu.

Usprkos tome što se veo noći dobrano spustio na ovaj dio Hrvatske, mladi Japanci prkosili su umoru od utakmica i marljivo sakupljali svakojako smeće.

U njihovim vrećama bile je svega, od plastičnih boca do ostataka hrane. No, oni su pokupili sve.

Kultura Dalekog Istoka ne dozvoljava im da iza sebe, ali očito i drugih, ostave rasulo.

Prvotno čuđenje domaćina zamijenilo je oduševljenje, a vrlo brzo su se vedrim dječacima pridružili i njihovi domaćini iz Dunjkovca/Pretetinca te dokazali da se sve može kada se male ruke slože.

Osim velikog respekta ovakvim potezom momčadi iz Tokija definitivno su si osigurale pozivnice i za sljedeću godinu i Međimurec 2019.

(NK Međimurec)

Povratak na naslovnicu…