Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenog na dan rođenja Sir Fredericka Bantiga koji je 1922. s Charlesom Bestom otkrio inzulin. Taj je dan i službeni dan svjesnosti o šećernoj bolesti, a PLAVI KRUG je simbol i predstavlja jedinstvo svjetske dijabetičke zajednice kao odgovor na rastuću epidemiju šećerne bolesti.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti je “Obitelj i šećerna bolest”, a u današnje se vrijeme može regulirati pravovremenim postavljanjem dijagnoze, odgovarajućim liječenjem, promjenom životnog stila i nadasve potporom članova obitelji. U kampanju se uključila i Udruga dijabetičara Nedelišće, akcijom mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka građanima Općine Nedelišće, te podjelom edukativnih materijala i stručnih savjeta. Akcija je provedena u prostorijama općine Nedelišće, akcijom su koordinirale dugogodišnje volonterke Udruge, iskusne medicinske sestre Đurđica Radotić i Silvija Takač. Za nešto više od dva sata, odazvalo se čak 75 osoba. Kod troje osoba pronađene su povišene vrijednosti šećera u krvi te su upućeni obiteljskim liječnicima.

S ciljem edukacije i druženja Udruga dijabetičara Nedelišća poziva Vas 22.11.2018. godine u 17:00 sati, u prostoriju Udruženja umirovljenika Nedelišće, M.Tita 23, na predavanje, tema “Hipoglikemija – od uzroka do terapije i prevencije”, a predavač je prim. dr.sci. Marina Gradišer, spec.interne medicine, subspecijalista endokrinologije i dijabetologije. Ujedno ćete se moći informirati o Projektu vježbanja na Čakovečkim bazenima pod stručnim vodstvom fizioterapeutice.

(udn)

Povratak na naslovnicu…