Udruga Kalinka osnovana je 2007. godine u Međimurju, i postala je najmnogobrojnija udruga ruske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Već punih deset godina udruga razvija i promiče etnička, kulturna i socijalna prava i interese ruske nacionalne manjine. Udruga je poznata po organizaciji i provedbi brojnih kulturnih i društvenih događaja.

Ove godine navršava se deset godina postojanja, koje će se obilježiti velikom svečanosti u subotu 21. listopada 2017. godine u Centru za kulturu Čakovec, s početkom u 17 sati. Iz udruge pozivaju sve građane da im se pridruže, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Pokroviteljstvo na održavanju 10. godišnjice udruge, potvrdila je Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. U svom pismu, Predsjednica je istaknula kako s velikim zadovoljstvom prihvaća pokroviteljstvo nad proslavom.

Svečanost udruge uveličati će nastupi Ansambla Kalinka, Gradskog zbora J.Š. Slavenski, KUD-a Žiškovec te Ukrajinske folklorne skupine Ukpd Andrij Pelih Šumeće.

(nl)